Бидний хэрэглэж буй хоол тэжээл цусаар дамжин эд, эсүүдэд хүрч, улмаар эрүүл мэнд, гоо сайханд нөлөөлдөг. Хүнсний бүтээгдэхүүнд агуулагддаг витаминууд арьсанд хэрхэн нөлөөлдөг талаар зөвлөе.
Витамин Е
Хамгийн хүчтэй нэгдэл бөгөөд дангаар нь болон түүнийг агуулсан ногоо жимс тогтмол хэрэглэх хэрэгтэй. Энэ нь арьсны гадаад давхаргад юунаас ч илүү нөлөөлөх бөгөөд өнгөлөг сайхан арьстай байхад тусалдаг.
Витамин С
Нарны нил ягаан туяанаас үүсэлтэй. Үрэвслийн эсрэг үйлчилгээтэй тул нүүрэн дээр элдэв юм гарахаас сэргийлнэ. Витамин С агуулсан хүнсний бүтээгдэхүүн хэрэглэвэл үр дүн нь маш сайн. Витамин С цэцгэн байцаа, хулуу, orange, хаан боргоцой, халуун ногоо, гүзээлзгэнэ, лимон, манго, сонгино, огурцы, asparagus, avacoda зэрэгт их хадгалагддаг
Витамин А
Арьсны цусан хангамжийг сайжруулах, нөсөөжилтийг бууруулж эд эсийг төлжүүлнэ. Витамин А нь лууван улаан хулуу/pumking/, туна загас, манжин, буурцаг/spinach/, загас өндгөнд их хэмжээтэй агуулагддаг.
Витамин В
Витамин В1-ийн дунд зэргийн дутагдлын үед хоолны дур, биеийн жин буурах ба дотор муухай оргин бөөлжимтгий болох, цочромтгой болж амархан уурлаж уцаарладаг болно. Хүнд хэлбэрийн дутагдлын үед булчин суларч, бери бери хэмээх өвчин үүсч хавагнан зүрх томордог байна. Витамин В1-нь гурвалжин будаа, гахай үхрийн мах, шинэхэн вандуй, буурцаг, талх, oranges, cereals зэрэгт их агуулагддаг байна.
Витамин Д
Витамин Д нь хүний биед хоол тэжээлийн хамт ,мөн нарны гэрлийн нөлөөгөөр үүсч байдаг.Хөгшчүүл болон дан ногоо идэгчид өвлийн цагт витамин Д -ийн дутагдалд их ордог байна. Витамин Д -г тогтмол хэрэглэснээр ясны сийрэгжилтээс сэргийлж чадна. Витамин Д -нь наранд шарахад, төн Сардини загас, яргай загас, мөөг өндөг, сүү, амуу буудай, элэг, туна загас, маргаринд их хэмжээтэй агуулагдсан байдаг.
Эдгээр витаминыг хоол тэжээлээс авах нь илүү үр дүнтэй бөгөөд дангаар хэрэглэх тохиолдолд гоо сайханч, эмчийг зөвлөгөө авах хэрэгтэй.
www.nuudel.mn