“Цаг цагаар нэг цадна, Цагаан сараар нэг цадна” гэдэгчлэн Сар шинийн баяраар иргэд хоол хүнсээрээ дамжуулан ихээхэн илчлэг цуглуулдаг. Жирийн үеийнхээс хоёр дахин их илчлэгийг хоногт авдаг гэж тооцвол Сар шинийн гурван хоногт их хэмжээний хоол хүнс хэрэглэснээс ходоод маш их ядардаг.
Иймд ходоодоо амраахын тулд уураг ихтэй хоол хүнснээс татгалзаж, цагаан хоол идэж, эсвэл мацаг барих хэрэгтэй. Монголчууд эртнээс шинийн 8, 15-нд цагаан хоол идэж, мацаг баридаг байсан нь ходоодоо амраах гол арга байжээ.
Их хэмжээгээр хоол хүнс хэрэглэсэнээр маш амархан жин нэмдэг. Тиймээс цагаан сараар таргалахгүй байхын тулд хоолныхоо ккал-ыг тооцоорой.
Ингээд Нийгмийн Эрүүл Мэндийн Үндэсний төвөөс гаргасан цагаан сараар ихэвчлэн иддэг иддэг хоол хүнсний ккал-ын тооцооллыг хүргэе. Та үүнээс санаа авч эрүүл мэндээ анхаарч хоол хүнсээ тохируулан хэрэглээрэй.