Хэрэв илүүдэл жингээс салахыг хүсч байгаа бол хоолоо аль болох сайтар, удаан хугацаагаар зажилж байх хэрэгтэй гэдгийг Харбины их сургуулийн эрдэмтэд зөвлөж байна.
Хэрэв сайн зажлах юм бол калорийн хэмжээ буурдаг байна. Судалгааг явуулахад 40 сайн дурынхныг оролцуулжээ.
Тэд хоолоо 40 удаа зажлах ёстой болсон байна. Ийм маягаар 12 хувиар бага хоол идэж болдгийг эрдэмтэд тогтоожээ. Их зажилна гэдэг нь хүн хэтрүүлэн хоол хүнс идэхгүй, ингэснээр ходоод дүүрчихлээ гэх дохиог уураг тархинд өгөх хугацаа гарч ирдэг байна. Мөн өлсөхөд нөлөөлдөг гормон болох грелины түвшин буурна.
Эрдэмтэд олж илрүүлсэн онолоо батлахын тулд 16 гоолиг болон 14 илүүдэл жинтэй хүмүүс дээр туршилт явуулжээ. Тарган болон туранхай хүмүүс хоол хүнсийг зажлахдаа нилээд ялгаатай байдгийг ч эрдэмтэд тогтоосон байна.
Бялуу өгөөд хэр хэмжээтэй зажилж байгааг нь хальснаа буулгажээ. Гэтэл тарган хүмүүс түргэн идэж, бараг л зажлахгүй залгиж байсан гэнэ.
Дараачийн туршилтанд сайн дурынханд мөн л бялуу өгч 40 удаа зажлахыг хүссэн байна. Тэд их зажлах тутам бага хэмжээтэй идэж байгаа нь тогтоогджээ. Мөн хоол идсэнээс хойш авсан цусны шинжилгээгээр өлсөхөд нөлөөлдөг гормоны хэмжээ бага байгааг илрүүлсэн байна.